همزمان با روز جهانی سالمندان

سخنرانی و رونمایی کتاب عضو هیات علمی دانشگاه مازندران در مؤسسه مطالعات جمعیتی وزارت علوم

همزمان با روز جهانی سالمندان،

به گزارش روابط عمومی دانشگاه مازندران، همزمان با روز جهانی سالمندان، مراسم سخنرانی و رونمایی از کتاب دکتر یعقوب فروتن عضو هیات علمی دانشگاه مازندران در روز سه شنبه یازدهم مهرماه 1396 در مؤسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور(مؤسسه مطالعات جمعیتی) وزارت علوم، تحقیقات و فناوری برگزار گردید.

در این مراسم، دکتر فروتن طی سخنانی خاطرنشان کرد: سازمان ملل متحد به منظور نشان دادن اهمیت پدیده سالخوردگی جمعیت و ارج نهادن به جایگاه سالمندان در سرتاسر جهان، روز اول اوکتبر مصادف با نهم مهرماه را به عنوان روز جهانی سالمندان معرفی کرده است. وی تاکید کرد: سالخوردگی جمعیت یک پدیده جدید در جهان معاصر است زیرا در سال 1950 میلادی فقط 5 درصد کل جمعیت جهان را سالخوردگان بالای 65 ساله تشکیل می دادند، درحالی که این میزان در حال حاضر تقریبا دو برابر شده است و پیش بینی های جمعیت شناسان سازمان ملل متحد نیز نشان می دهد که روند صعودی سالخوردگی جمعیت جهان در سال های آینده تداوم خواهد یافت.

دکتر فروتن یادآور شد: درحال حاضر میزان سالخوردگی جمعیت در کشورهای پیشرفته جهان بیشتر و برجسته تر است. مثلا نزدیک به یک چهارم کل جمعیت کشور ژاپن و حدود یک پنجم کل جمعیت ایتالیا و آلمان را سالخوردگان شامل می شوند. وی تاکید کرد: اگرچه درحال حاضر میزان سالخوردگی جمعیت در کشورهای درحال توسعه جهان چندان چشمگیر و برجسته نیست، اما در دهه های آینده بیشترین رشد سالخوردگی جمعیت جهان مربوط به سالخوردگان کشورهای درحال توسعه خواهد بود. وی با استناد به داده های سازمان ملل متحد نشان داد که در سال 2010 میلادی تنها 5 درصد جمعیت کل ایران را سالخوردگان تشکیل می دادند که در سال های آینده روند فزاینده ای را طی خواهد کرد.

دکتر فروتن تاکید کرد: در عین حال نباید با اظهارنظرهای غیرعلمی و غیرکارشناسی در حوزه تخصصی جمعیت شناسی و ساختار سنی جمعیت، جامعه را نگران کرد. دوران سالمندی و سالخوردگی به عنوان بخشی از زندگی افراد جامعه محسوب می شود که باید آن را به بهترین شکل ممکن پاس داشت. وی خاطرنشان کرد: پیشرفت های جوامع معاصر سبب شده است تا یک مرحله جدید موسوم به "دوره سوم زندگی" (The Third Age) در چرخه زندگی انسان امروزین شکل گیرد که معمولا مربوط به دوران پس از بازنشستگی می باشد. بدیهی است که ماهیت و مقتضای افزایش سن و سالمندی به گونه ای است که چالش هایی را نیز به همراه دارد و می توان با مدیریت علمی تخصصی و برنامه ریزی مناسب تاحدود زیادی بر آنها فائق آمد. علاوه براین، خوشبختانه کشور ما در حال حاضر کماکان دارای یک ساختار سنی جوان است و لازم است تا ماهیت و مقتضای سنین جوانی(مانند ازدواج و اشتغال) نیز بطور جدی تر بعنوان دغدغه برنامه ریزان، سیاستگزاران و مسئولان جامعه باشد.

در پایان این مراسم، از کتاب "سالخوردگی جمعیت: زمینه ها، پیامدها، سیاستها" نیز رونمایی شد. گفتنی است که این کتاب توسط استاد جمعیت شناسی دانشگاه ملی استرالیا پروفسور دونالد رولاند نوشته شد که توسط دکتر یعقوب فروتن دانشیار جمعیت شناسی دانشگاه مازندران به فارسی ترجمه شده و توسط مؤسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور(مؤسسه مطالعات جمعیتی) وزارت علوم، تحقیقات و فناوری چاپ و منتشر شده است.

گفتنی است: دکتر فروتن از سال 1375 عضو هیات علمی دانشگاه مازندران می باشد. وی علاوه بر فعالیت های علمی و همکاری های پژوهشی در داخل کشور، عضو هیات تحریریه 6 مجله تخصصی بین المللی و عضو افتخاری پژوهشی در دانشگاه سوئین بورن استرالیا و دانشگاه وایکاتو نیوزیلند، و نویسنده بیش از 20 مقاله انگلیسی در حوزه جمعیت شناسی اجتماعی است.

برای مشاهده این خبر در سایت مؤسسه مطالعات جمعیتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری می توانید به سامانه زیر مراجعه فرمایید: http://psri.ac.ir/fa/?p=1094

روابط عمومی دانشگاه مازندران

امور رسانه های گروهی